welcome

SELAMAT DATANG....

tek bergerak

salam

Monday, November 12, 2012


Jeruk Bawang Putih.

Salam dan selamat sejahtera.Bawang putih adalah salah satu  bahan utama dalam masakan.Tak kiralah masakan melayu,Cina atau India.Bawang putih juga mempunyai banyak khasiat.Cm suka sangat makan bawang putih jeruk.Jadi semalam Cm cuba buat sendiri :) Alhamdulillah tak mengecewakan tapi .untuk dapatkan rasa yang sebenar  kena tunggu beberapa hari lagi agar garam,gula dan cuka meresap kedalam bawang putih.Jeruk bawang putih ni sangat sedap dimakan dengan nasi kerabu.
Terima kasih pada Masakan kelate sebab berkongsi resepi yang agak unik ini.Jom kita lihat  bahan bahannya.

Bahana-bahannya:)
20 labu bawang putih.-cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
1 cawan cuka
2 cawan air
1/2 cawan gula
5 tbsp garam(cm guna 4 tbsp je)
Cara-caranya:)
  1. Satukan air,garam,gula dan garam kedalam periuk.
  2. Masak hingga mendidih
  3. Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.
  4. Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk kedalam balang yang kedap udara.
  5. Jika simpan dalam peti sejuk jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.

Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang   agar jeruk bawang ni dapat bertahan lama ..Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Beri komen yang membina