Jeruk Bawang Putih.
Salam dan selamat sejahtera.Bawang putih adalah salah satu bahan utama dalam masakan.Tak kiralah masakan melayu,Cina atau India.Bawang putih juga mempunyai banyak khasiat.Cm suka sangat makan bawang putih jeruk.Jadi semalam Cm cuba buat sendiri :) Alhamdulillah tak mengecewakan tapi .untuk dapatkan rasa yang sebenar kena tunggu beberapa hari lagi agar garam,gula dan cuka meresap kedalam bawang putih.Jeruk bawang putih ni sangat sedap dimakan dengan nasi kerabu.
Terima kasih pada Masakan kelate sebab berkongsi resepi yang agak unik ini.Jom kita lihat bahan bahannya.
Bahana-bahannya:)
20 labu bawang putih.-cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
1 cawan cuka
2 cawan air
1/2 cawan gula
5 tbsp garam(cm guna 4 tbsp je)
Cara-caranya:)
Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ni dapat bertahan lama ..Selamat mencuba.
Terima kasih pada Masakan kelate sebab berkongsi resepi yang agak unik ini.Jom kita lihat bahan bahannya.
Bahana-bahannya:)
20 labu bawang putih.-cuci bersih tapi jangan kopek kulitnya.Kukus hingga masak.
1 cawan cuka
2 cawan air
1/2 cawan gula
5 tbsp garam(cm guna 4 tbsp je)
Cara-caranya:)
- Satukan air,garam,gula dan garam kedalam periuk.
- Masak hingga mendidih
- Kemudian masukkan bawang putih dan biarkan mendidih sekejap.
- Biarkan betul-betul sejuk baru masukkan jeruk kedalam balang yang kedap udara.
- Jika simpan dalam peti sejuk jeruk dapat bertahan selama 2 bulan tapi jika letak di luar ianya boleh disimpan selama 2 minggu.
Guna sudu yang bersih setiap kali mengambil jeruk dari balang agar jeruk bawang ni dapat bertahan lama ..Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment
Beri komen yang membina